Software Updates vs Upgrades, η διαφορά μεταξύ ενημερώσεων και αναβαθμίσεων λογισμικού.

Στης μέρες μας ο ηλεκτρονικός κόσμος της τεχνολογίας έχει αυξηθεί ραγδαία και αποτελεί ένα βασικό κομμάτι της σύγχρονής ζωής. Υπολογιστές, κινητά τηλεφώνα, έξυπνα ρολόγια και λοιπά όλα έχουνε λειτουργικό σύστημα και με αυτό τρέχουνε διαφορά λειτουργικά.
Εάν λοιπόν χρησιμοποιείτε λογισμικό, πιθανότατα έχετε εντοπίσει προτάσεις για την ενημέρωση (update), την ενημέρωση κώδικα (patch) ή την αναβάθμιση (upgrade) αυτού του λογισμικού. Οι ενημερώσεις (updates) και οι αναβαθμίσεις (upgrades) μπορεί να ακούγονται σαν το ίδιο πράγμα, αλλά υπάρχουν σημαντικές διαφορές που πρέπει να καταλάβετε.
Ενημέρωση λογισμικού (Software Update)
Μια ενημερωμένη έκδοση λογισμικού (επίσης αποκαλούμενη μερικές φορές μια ενημερωμένη έκδοση κώδικα λογισμικού) είναι μια δωρεάν λήψη για μια εφαρμογή ή μια σουίτα λογισμικού που παρέχει ενημερώσεις για λειτουργίες που δεν λειτουργούν όπως προβλέπεται ή προσθέτει δευτερεύουσες βελτιώσεις λογισμικού και συμβατότητα.
Μια ενημερωμένη έκδοση μπορεί επίσης να περιλαμβάνει ενημερώσεις προγραμμάτων οδήγησης που βελτιώνουν τη λειτουργία υλικού ή περιφερειακών συσκευών ή προσθέτουν υποστήριξη για νέα μοντέλα περιφερειακών συσκευών.
Αναβάθμιση λογισμικού (Software Upgrade)
Μια αναβάθμιση λογισμικού είναι μια νέα έκδοση του λογισμικού σας που προσφέρει μια σημαντική αλλαγή ή βελτίωση σε σχέση με την τρέχουσα έκδοση. Η αναβάθμιση λογισμικού απαιτεί την αγορά της νέας έκδοσης του λογισμικού σας, συνήθως σε χαμηλότερη τιμή από την τιμή που θα πληρώσατε εάν αγοράσατε το λογισμικό για πρώτη φορά.
Εάν αγοράσατε το λογισμικό σας πρόσφατα και μια αναβάθμιση κυκλοφορεί σύντομα, οι περισσότερες εταιρείες λογισμικού προσφέρουν την αναβάθμιση στην τελευταία έκδοση δωρεάν.
Κατανόηση των αριθμών έκδοσης λογισμικού (Software Version Numbers)
Όλες οι εφαρμογές λογισμικού έχουν αριθμούς έκδοσης που σχετίζονται με αυτές. Αυτός ο αριθμός βοηθά στην παρακολούθηση επαναλήψεων του λογισμικού, συμπεριλαμβανομένων ενημερώσεων και αναβαθμίσεων.
Αντιπροσωπεύεται στην πραγματικότητα ως μια σειρά αριθμών που χωρίζονται από περιόδους.
Ο αριστερός αριθμός στον αριθμό έκδοσης ενός λογισμικού αντιπροσωπεύει σημαντικές αναβαθμίσεις (σε ορισμένες περιπτώσεις μια δωρεάν ενημέρωση μπορεί να αυξήσει αυτόν τον αριθμό έκδοσης) στο λογισμικό. Για παράδειγμα, η μετάβαση από την έκδοση 1.0 στο 2.0 είναι μια σημαντική ενημέρωση. Αυτές οι αναβαθμίσεις μπορεί επίσης να έχουν «ονόματα έκδοσης» (παραδείγματος χάριν ονόματα εκδόσεων για λειτουργικά συστήματα είναι τα ακολουθα: “Windows 10”, “Android Oreo” ή “OS High Sierra).
Οι σημαντικές αναβαθμίσεις του λειτουργικού συστήματος αυτού του τύπου ενδέχεται να απαιτούν αγορά (βλέπε “Windows 7” σε “Windows 8”).
Ο δεξιός αριθμός στον αριθμό έκδοσης λογισμικού αντιπροσωπεύει γενικά μικρές ενημερώσεις. Η μετάβαση από την έκδοση 3.0.2 στο 3.0.3 είναι συνήθως μια μικρή αλλαγή και συχνά παρέχεται ως δωρεάν ενημέρωση. (βλέπε “Windows 10 build 10240” σε “Windows 10 1709”).
Ενημερώσεις και αναβαθμίσεις του λειτουργικού συστήματος (Operating System Updates and Upgrades)
Ξεχωριστά από το λογισμικό σας, το λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή σας θα προσφέρει επίσης ενημερώσεις και αναβαθμίσεις. Αυτά, ωστόσο, επηρεάζουν ολόκληρο το σύστημά σας και μπορούν να έχουν αντίκτυπο στον τρόπο λειτουργίας του λογισμικού σας.
Ενημερώσεις ασφαλείας λειτουργικού συστήματος (Operating System Security Updates)
Μια κοινή ενημέρωση του λειτουργικού συστήματος είναι μια ενημερωμένη έκδοση ασφαλείας, η οποία εκδίδεται για την προστασία του υπολογιστή σας από τα τρωτά σημεία που ενδέχεται να εκμεταλλευτούν οι επιτήδειοι και οι ιοί. Είναι καλό να εγκαταστήσετε ενημερώσεις ασφαλείας όταν κυκλοφορήσουν, για να διασφαλίσετε ότι το σύστημά σας είναι όσο το δυνατόν πιο προστατευμένο από τις απειλές που αλλάζουν συνεχώς.
Άλλες ενημερώσεις λειτουργικού συστήματος (Other Operating System Updates)
Πέρα από τις ενημερώσεις ασφαλείας, το λογισμικό του λειτουργικού συστήματος ενδέχεται να ενημερωθεί για να διορθώσει σφάλματα που δεν σχετίζονται με την ασφάλεια ή για άλλα ζητήματα που ενδέχεται να έχουν προκύψει από την εγκατάστασή του. Αυτές οι ενημερώσεις μπορούν επίσης να κάνουν βελτιώσεις ή να προσθέσουν νέες λειτουργίες για τον τρόπο λειτουργίας του λειτουργικού συστήματος.
Αυτές οι ενημερώσεις είναι συνήθως προαιρετικές ή συνιστώμενες και έχουν ελάχιστη επίδραση στο σύστημά σας ή στο λογισμικό σας. Ανάλογα με τις ρυθμίσεις του λειτουργικού σας συστήματος, οι ενημερώσεις ενδέχεται να εγκατασταθούν αυτόματα στο σύστημά σας. Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις αυτόματης ενημέρωσης στα Windows.
Αναβαθμίσεις λειτουργικού συστήματος (Operating System Upgrades)
Οι αναβαθμίσεις του λειτουργικού συστήματος, ωστόσο, είναι μεγαλύτερες και μπορούν να κάνουν πιο σημαντικές αλλαγές στο λειτουργικό σας σύστημα. Αυτές οι αναβαθμίσεις μπορούν να κάνουν σημαντικές αλλαγές στο σύστημά σας τόσο με την λειτουργικότητα, το περιβάλλον χρήστη και με την γενική εμφάνιση σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση.
Παραδείγματα αναβαθμίσεων του λειτουργικού συστήματος περιλαμβάνουν αναβάθμιση από τα Windows 7 σε Windows 8 ή Windows 10 ή αναβάθμιση Mac από OS X “Snow Leopard” σε “Mountain Lion”.
Οι αναβαθμίσεις του λειτουργικού συστήματος μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία του λογισμικού σας. Πριν κάνετε οποιαδήποτε σημαντική αναβάθμιση στο λογισμικό του λειτουργικού σας συστήματος, επικοινωνήστε με τον κατασκευαστή του λογισμικού για να βεβαιωθείτε ότι είναι συμβατό με τη νέα έκδοση του λειτουργικού συστήματος.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, το λογισμικό σας ενδέχεται να μην είναι συμβατό με την αναβάθμιση του λειτουργικού συστήματος και μπορεί να σταματήσει να λειτουργεί. Βεβαία τα Windows έχουνε την λειτουργία συμβατότητας στην οποία μπορείτε να προσαρμόσετε με τι ιδιότητες να τρέξει το λογισμικό (αν εύχεται Windows 10 να το κάνετε να τρέχει ως Windows 7).
Οι κατασκευαστές λογισμικού προσφέρουν συνήθως δωρεάν ενημερώσεις για τα προϊόντα τους ώστε να είναι συμβατές με τις νέες εκδόσεις λειτουργικών συστημάτων. Ωστόσο, αυτές οι ενημερώσεις ενδέχεται να μην είναι άμεσα διαθέσιμες όταν κυκλοφορήσει το νέο λογισμικό λειτουργικού συστήματος. Έτσι, πάλι, ελέγξτε πάντα με τον κατασκευαστή του λογισμικού σας για τη συμβατότητα πριν αναβαθμίσετε το λογισμικό του λειτουργικού σας συστήματος.